Cauza este calitatea proasta a schelelor si mai ales montajul acestora. In general montatorii/schelarii
nu sunt calificati pentru aceasta meserie, nu poarta echipament de protectie si de multe ori nu au nici contracte de munca. Din pacate inspectorii ITM si ISC sunt mult prea toleranti cu aceast serviciu extrem de important din cadrul programului de reabilitari termice.
Schelele nu pot fi montate de orice muncitor necalificat. In Vest, de acest lucru se ocupa firme specializate. Din pacate la noi legislatia nu obliga firmele de constructii la acest lucru. Astfel oricine are curaj, se poate apuca de montat schele metalice la 30-40 metri inaltime.
Cu exceptia cazului in care schela este amplasata in conformitate cu o configuratie standard, trebuie realizat un calcul de rezistenta si stabilitate. Acesta trebuie realizat de catre o persoana competenta si in functie de complexitatea schelei alese, un plan de montare, de utilizare si de demontare.
In caz de accident, datorita nerespectarii instructiunilor de montare si utilizare a schelei,sau din cauza nerespectarii instructiunilor de protectia muncii, intreaga raspundere revine conducatorului de santier.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu