Despre schele metalice

1) Atunci cand breviarul de calcul al schelei alese nu este disponibil sau cand configuratiile structurale avute in vedere nu sunt prevazute de acesta, trebuie sa fie realizat un calcul de rezistenta si de stabilitate, cu exceptia cazului in care schela este asamblata in conformitate cu o configuratie standard general recunoscuta.

2) Trebuie intocmit, de catre o persoana competenta si in functie de complexitatea schelei alese, un plan de montare, de utilizare si de demontare. Acest plan poate avea forma unui plan general, completat cu elemente referitoare la detaliile specifice ale schelei in cauza.

3) Trebuie asigurata stabilitatea schelei. Elementele de sprijin ale unei schele trebuie sa fie protejate impotriva pericolului de alunecare fie prin fixare pe suprafata de sprijin, fie printr-un dispozitiv antiderapant sau alt mijloc cu eficacitate echivalenta, iar suprafata de sprijin trebuie sa aiba o capacitate portanta suficienta. Deplasarea inopinata a schelelor mobile in timpul lucrului la inaltime trebuie sa fie prevenita prin intermediul dispozitivelor adecvate.

4) Dimensiunile, forma si dispunerea planseelor unei schele trebuie sa fie adecvate naturii lucrarii care urmeaza sa fie executata si adaptate la sarcinile ce urmeaza a fi suportate. Planseele unei schele trebuie sa permita lucrul si circulatia de o maniera sigura. Ele trebuie sa fie montate de asa maniera incat componentele sa nu se poata deplasa in cazul unei utilizari normale. Intre componentele planseelor si dispozitivele verticale de protectie colectiva impotriva caderii nu trebuie sa existe niciun gol periculos.


5) Atunci cand anumite parti ale unei schele nu sunt gata de intrebuintare, ca de exemplu in timpul montarii, demontarii sau modificarilor, aceste parti trebuie semnalizate cu ajutorul unor semnale de avertizare a pericolului general si trebuie delimitate in mod corespunzator prin obstacole fizice care sa impiedice accesul in zona periculoasa.

6) Schelele nu pot sa fie montate, demontate sau modificate substantial decat sub supravegherea unei persoane competente si de catre lucratori care au fost instruiti adecvat si conform operatiilor avute in vedere si vizand in special:
- intelegerea planului de montare, de demontare si de modificare a schelei in cauza;
- securitatea in timpul montajului, al demontajului si al modificarii schelei in cauza;
- masurile de prevenire a riscurilor de cadere a persoanelor sau a obiectelor;
- masurile de securitate in cazul schimbarii conditiilor meteorologice care ar putea afecta negativ securitatea schelei in cauza;
- conditiile in materie de sarcini admise;
- orice alt risc pe care operatiile de montare, de demontare si de modificare il pot cuprinde.

7) Persoana care supravegheaza si lucratorii implicati trebuie sa aiba la dispozitie planul de montare, de utilizare si de demontare a schelei, in special orice instructiuni pe care le-ar putea cuprinde.Tehnologia moderna a făcut totul mai convenabil. Schele metalice nu sunt excluse de la această evoluție. Schele metalice sunt reprezentative pentru legile fizicii sau pentru inginerie. In functie de caracteristicile lor, se calculeaza volumul de greutate suportat sau inaltimea la care ele pot ajunge. Oamenii de stiinta testeaza schele folosind simulări de greutate artificiale și dezvolta o varietate de scenarii pentru a se asigura că structurile metalice corespund normelor pentru care au fost proiectate.
Elementele de bază ale schelei trebuie să fie montate în mod corespunzător de la baza catre partea superioara, în scopul de a face față volumului de muncă pentru care au fost proiectate. Schelele sunt puse cu grijă împreună până cand au atins apogeul dorit. După ce structura metalica a fost construita și testata, există inspectori de siguranță care verifica si se se asigura ca schela metalica este optima pentru utilizare. În cele mai multe tari, legislatia cere ca un expert in constructii sa fie in permanenta prezenta pe santier pentru a se asigura că standardele de siguranță sunt atent respectate.Există multe accesorii ce se pot adauga schelelor metalice pentru a spori siguranța. Începând de la o anumită înălțime de la sol, lucrătorii trebuie să poarte centuri de siguranță. Aceste hamuri sunt proiectate pentru a sustine montatorul în caz de cădere. Pe lista de accesorii mai sunt printre altele plasele, protectiile de picior sau parapetii pietonali.


 
Știința a avut un rol imens în ingineria de constructii. Aceste structuri metalice au fost concepute pentru a permite lucrătorilor să fie în siguranță în timp ce isi fac treaba. Schele metalice sunt o necesitate în industria construcțiilor. Schela metalica permite lucratorilor sa munceasca in conditii sigure, intr un spatiu suficient la inaltimi mari.
Atâta timp cât veti urma masurile de siguranță in constructii nu vor exista accidente. 

autor: Bursa de Schele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu