Breviar de schele


Monumentul național Muntele Rushmore


      Proiectul de sculptare a Muntelui Rushmore a fost inițiat cu scopul de a crește turismul în regiunea montană a statului Dakota de Sud numita Black Hills. Sculptarea propriu-zisă a început în 1927 și s-a încheiat în 1941. În ciuda dificultății și periculozității realizării sculpturilor, nu au existat decese. Desi au fost folosite schele de lemn si sisteme specifice acelor vremuri. 


Schele la Colosseum

       O data cu inceperea lucrarilor de restaurare a Coloseumului din Roma, au aparut si schelele metalice. Lucrările ar trebui să fie finalizate în termen de trei ani. Pentru acest proiect s-a folosit o schela metalica zincata tipic italiana utilata complet. Nu lipsesc protectiile de picior sau cele  impotriva caderilor accidentale de materiale, ascensoarele, plasa de protectie sau scarile turn. 

       Împăratul Vespasian a început construcția Colosseumului in anul 72 d.Hr. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Hr., la un an după moartea lui Vespasian. Colosseumul este oval, având 189 m lungime și 156 m lățime, aria sa fiind de 6 ha. Înălțimea zidului exterior este de 48 m.

    

Copacul Sperantei

     In urma cu 2 ani si jumatate, Japonia a fost lovita de un tsunami devastator. Din luna martie 2013, chiar la aniversarea dezastrului, există un nou memorial pentru locuitori si turisti: "Copacul Sperantei", a supravietuit valului urias si acum a fost transformat intr o sculptura.
      Când tsunami a lovit coasta din Rikuzentakata, arborele a fost doar unul dintr-o pădure de aproape 70.000 de copaci care a rămas în picioare. Câteva luni mai târziu a murit din cauza împrejurimile sale aride, dar nu înainte de a putea fi tăiat și pastrat in conservare. Acum, o sculptură compusa din piesele rămase, a "crescut" cu ramuri și frunze false turnate din original, a fost instalat in locul unde in fata unui tsunami un copac a rezistat... 
Obeliscul din Axum


În 1937, Obeliscul din Axum, înalt de 24 de metri și vechi de 1700 de ani a fost tăiat în trei părți de către soldații italieni și trimis la Roma pentru a fi reconstruit. Obeliscul este considerat de marea majoritate a specialiștilor drept unul dintre cele mai bune exemple a ingineriei din vârful Imperiului Axumit. În ciuda unui acord al Națiunilor Unite din 1947 ce prevedea că obeliscul ar trebui să fie dat înapoi, Italia s-a eschivat, rezultând într-o dispută diplomatică îndelungată față de guvernul etiopian, care consideră obeliscul drept un simbol al identității naționale. În aprilie 2005, Italia a returnat în sfârșit piesele obeliscului, bucurându-se de felicitări atât din partea oficialităților, dar și din rândurile populației de rând. El a fost ridicat din nou în Axum în noiembrie 2005. Pentru ca totul sa fie posibil, a fost nevoie de schele metalice, o macara de mare tonaj si dorinta italienilor de a pune punct polemicilor. Obeliscul din Axum a fost inaugurat oficial in prezenta a zeci de mii de persoane si a oficialitatilor celor doua tari.

                                                       
                         
Art on scaffolding

Arhitectul  islandez  Marcos Zotes a preluat o schela obisnuita si a transformat o intr un mediu imersiv complet in Piata Austuvöllur din Reykjavik.  Pentru o seara schela nu a mai fost un element pentru constructii, ci unul de arta in sine. Schela metalica a fost acoperita în întregime de o membrană poroasă de material alb. Aceasta  a servit ca o plasă pentru captarea luminii și a creat impresia unui nor pixelat. O serie de imagini vii, generative au fost configurate pentru a se potrivi cu detaliile spațiale ale structurii metalice. autor: www.bursadeschele.ro / video -  http://vimeo.com/unstable/pixelcloudUtah’s Provo Temple
 
Fotografie reala ? Photoshop ? Sau truc ? Nu, doar un proiect de restaurare. Acest lucru se intampla cu Templul Provo din Utah. Cladirea veche de 112 ani, care a fost grav avariata de un incendiu în 2010, este acum salvata printr o "levitatie arhitecturala". Cu scopul de a salva fatada, inginerii au ridicat structura pe schele la 12m de sol, pentru a adauga un subsol de doua niveluri.       
autor: www.bursadeschele.ro  /  www.newtempleinprovo.blogspot.ro
 


 

 

Discovering Colombus by www.bursadeschele.ro

Anul trecut Fondul Public Art a prezenta o expozitie numita Discovering Columbus. Artistul Tatzu Nishi a proiectat un apartament penthouse în jurul statuii lui Cristofor Columb în Columbus Circle din Manhattan NY. Statuia a fost inconjurata de schele. Totul pare banal, dar in partea superioara a fost construit un adevarat penthouse. De asemenea, cu ajutorul schelelor, se pot observa de aproape toate amanuntele si protuberantele sculptate pe monumentul din marmura 
autor: www.bursadeschele.ro  / http://lameadventures.com/2012/09/
One World Trade Center

One World Trade Center, zgârie-norul de peste 500 de metri înălțime, construit pe locul unde până în 2001 s-au aflat Turnurile Gemene, este aproape gata. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii, când în vârful clădirii va fi pus un far. Operațiune delicată și în același timp spectaculoasă în New York, unde constructorii au așezat, ieri, vârful noului zgârie-nori One World Trade Center. Clădirea se ridică pe locul fostelor turnuri gemene World Trade Center, prăbușite pe 11 septembrie 2001, în urma celui mai sângeros atentat terorist din istoria Statelor Unite. Turla care a fost pusă în vârful edificiului cântărește nu mai putin de 800 de tone și are o înălțime de peste 120 de metri. Turnul One World Trade Center, a cărui construcție a costat pentru trei miliarde de dolari, nu este încă terminat. Muncitorii vor amplasa, în curând, și un far care să lumineze New York-ul din vârful zgârie-norului ce va avea peste 547 de metri înălțime.

autor: www.bursadeschele.ro


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu