luni, 19 august 2013

Legea reabilitarii cladirilor - Un esec garantat

Costurile reabilitarii termice a blocurilor se pare ca vor fi suportate tot de proprietari. Desi in campaniile electorale candidatii au promis cu totul altceva...

Taxa de reabilitare termica este prevazuta prin Legea 238/2013 care aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Actul normativ modifica modul de calcul al impozitului pe cladiri. Astfel, o cladire la care au fost executate lucrari
de renovare majora, va fi practic considerata, din punct de vedere fiscal, o cladire noua. Ceea ce inseamna ca nu se vor mai aplica reducerile specifice cladirilor cu o vechime mai mare. Asadar proprietarii din blocurile reabilitate vor plati cu 10-20 % mai mult impozitul pe cladiri.
Totodata Legea 238/2013 obliga primăria să recupereze banii în cel mult zece ani, fie din fondul de reparaţie  al asociaţiei de locatari, fie printr-o taxă de reabilitare al cărei cuantum este stabilit de către Consiliul Local.
 



Legea 238/2013, adoptata de Guvern la sfarsitul lunii iulie, nu ii va incuraja deloc pe proprietarii de cladiri mai vechi de 50 de ani sa le reabiliteze. În cazul unei clădirii la care au fost executate lucrări de renovare majoră, din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor. Practic prin actualizare valoarea cladirii creste cu cel putin 25% si totodata impozitul in anul urmator.

Multe ţări nu numai că nu impozitează suplimentar astfel de lucrări de renovare, dimpotrivă le încurajează acordând facilităţi fiscale, sub formă de deduceri. Italia acordă o deducere din impozitul datorat pe venit egală cu 36% din costurile renovării şi de până la 48.000 de euro.

by Bursa de Schele / Romania Libera






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu