marți, 11 iunie 2013

Reabilitarea termica la case

In prezent, legislația în vigoare nu permite reabilitarea termica a caselor. Creând astfel o discriminare între cele două categorii de proprietari. In acest moment se promoveaza un proiect de lege care prevede preluarea de către primărie a cheltuielilor de reabilitare termică a caselor, indiferent de anul de construcție a acestora.


Pana in prezent doar Primaria Sectorului 1 a anuntat demararea acestui proiect. Costurile reabilitării se vor stabili după consultarea prealabilă a locuitorilor Sectorului 1, aceștia urmând să se pronunțe dacă administrația locală trebuie să se implice total sau parțial în finanțarea acestei investiții, în funcție de veniturile proprietarilor de case. Deja se desfasoara o campanie de strângere de semnături (cu peste 30.000 de semnături). Acestea avand scopul de forta guvernantii si parlamentarii sa modifice legea, iar autoritățile locale să se poate implica financiar în reabilitarea termică a caselor chiar din toamna lui 2013.

Iti reabilitezi singur casa. Esti scutit 7 ani de la plata impozitului.

In prezent locuitorii Sectorului 1 care își reabilitează, pe cheltuială proprie, casele în care locuiesc sunt scutiți de la plata impozitului pe clădiri pe o perioadă de 7 ani. Hotărârea se aplică deja de anul
trecut pentru proprietarii de imobile care își reabilitează casele începând cu acest an. Hotărârea se aplică pentru imobilele compuse din cel mult două unități locative, proiectate în perioada 1950-1990.
Pentru a putea beneficia de scutirea de la plata impozitului, proprietarii nu trebuie să aibă restanțe la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului local. Măsura acordării scutirii de la plata impozitului pe clădiri se aplică cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare.

Acordarea scutirii de la plata impozitului se face pe baza următoarelor înscrisuri:

a) solicitarea expresă a proprietarilor imobilelor adresată Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 1;
b) certificatul de performanță energetică sau raportul de audit energetic în care să se recomande de către auditorul energetic realizarea măsurilor de intervenție;
c) înscrisuri din care să rezulte că imobilul a fost proiectat în perioada 1950-1990;
d) acte de proveniență a materialelor de construcții destinate realizării lucrărilor de reabilitare, în cazul în care aceste lucrări se execută în regie proprie, sau, după caz, contractul de execuție de lucrări;
e) procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, întocmit în condițiile legii, ulterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sau notă de constatare întocmită de către Direcția Inspecție din cadrul Poliției Locale Sector 1, după caz.
f) certificat de performanță energetică din care să rezulte că prin realizarea măsurilor de reabilitare termică, imobilul a avansat într-o clasă energetică superioară.

Un comentariu:

  1. Este chiar o discriminare si inca asteptam initiativa si la sectorul 2 si de ce nu in toate sectoarele. Din cate imi amintesc, ati mai avut un articol legat tot de reabilitarea caselor in sectorul 1...

    RăspundețiȘtergere